ХРОНИЧНА ВЕНСКА БОЛЕСТ

Фази на хронична венска болест


Фази на хронична венска болест

Чувството на тежина во нозете и болка во нозете често се првите симптоми на хроничната венска болест, но може и да не се единствените. Фазите на хроничната венска болест, како што се дефинирани според експертите, се прикажани подолу.

Вие можете да ја класифицирате вашата состојба врз основа на описите на поединечните фази и да одлучите дали треба да побарате медицинска помош.

Дали вашата состојба личи на некоја од фотографиите?
Во која фаза на болеста припаѓаат вашите симптоми?

Пајакови вени

Пајакови вени

Пајаковите (ретикуларни) вени се со дебелина колку човечко влакно. Тие можат да се појават секаде на нозете.

  • Широки се  приближно 0,5-1 mm.
  • Често се меѓусебно поврзани.
  • Можат да имаат црвена или виолетова боја.
Проширени вени

Проширени вени

Проширените вени се видливо испакнати над кожата.

  • Широки се  приближно 2-4 mm.
  • Обично имаат сина или зелена боја.
  • Може да бидат поврзани со болка или чувство на тежина во нозете.

Оток без промени на кожата

Оток без промени на кожата

Еден од највидливите знаци на оваа фаза на болеста е отокот, најчесто на глуждот. Тој е предизвикан од видливо зголемување на волуменот на меѓуклеточните течности. Може да се манифестира паралелно со болка и вообичаено се повлекува во текот на ноќта.

Промени на кожата, пигментација

Промени на кожата, пигментација

Промените во пигментацијата најчесто се манифестираат како потемна кожа предизвикана од екстравазација на црвените крвни зрнца и хемоглобинот на крвните садови во поткожното ткиво. Пигментацијата обично се појавува на глуждот, но може да се прошири и на долниот дел од ногата и стапалото. Хроничното воспаление на кожата и поткожното ткиво во подоцнежните фази може да доведе до фиброза и хипопигментација на кожата. Стврднувањето на мекото ткиво (липодерматосклероза) и белузлавата површина на кожата (атрофија бланш) се знак за прогресија и сериозна хронична болест.

Венски улкус

Венски улкус

Улкусот е пукнатина на кожата која што по одредено време заздравува (т.н. излечен улкус) или која што не заздравува (активен улкус). Исто така се нарекува и „отворена рана“ на која и треба долго време да зарасне.