ФЛЕБАВЕН

Најчесто поставувани прашања


Што е флебологија?

Флебологијата е гранка на медицината која се занимава со вени и болестите на вените.

Што е флеболог?

Флеболог е лекар кој е специјализиран за дијагноза и третман на венски нарушувања.

Што се проширени вени?

Проширените вени се вени кои стануваат абнормално отечени и големи, најчесто поради дефектни венски залистоци. Тие понекогаш имаат сина боја, излегуваат над површината на кожата и често се закривени или пак личат на црви.

Што предизвикува проширени вени?

Зголемувањето на дијаметарот на вената предизвикува дефект на залистоците на вената – венските залистоци се создадени да спречат крвта да тече наназад во вената. Најчестите причини се генетска слабост на ѕидот на вената и хормони кои ги релаксираат мазните мускули на венскиот ѕид. Бременоста, дебелината, хормонската терапија, оралните контрацептиви, како и професиите кои вклучуваат седечка положба се дополнителни причини за проширени вени.

Што предизвикува улкус на кожата?

Нарушениот проток на крв во вените на долните екстремитети предизвикува оштетување на вените и истекување на течност и бели крвни зрнца во околните ткива (на пр. кожа), што доведува до хронично воспаление на овие ткива. Тоа доведува до болки во нозете, отекување на глуждовите и потколениците и постепени промени на кожата и поткожното ткиво.

Што е дуплекс ултразвучен преглед?

Венскиот дуплекс преглед му дозволува на вашиот флеболог да ја види анатомијата и да ги провери карактеристиките на протокот на вените под вашата кожа. Врз основа на овие информации, вашиот лекар може адекватно да го дијагностицира вашиот специфичен проблем со вените и да го планира и води вашиот третман.

Што е флебитис?

Флебитис е името кое се користи за воспаление на вените, вообичаено на нозете. Речиси секогаш претставува компликација на проширените вени.

Сепак, вените никогаш не се воспалени без никаква причина. Најчеста причина за флебитис што се јавува по природен пат е кога ќе се формира згрутчување во вена што е близу до површината и вената се воспалува, што е всушност природна реакција на вената на згрутчувањето што се наоѓа во неа и начинот на кој згрутчувањата се отстрануваат по природен пат.

Што е длабока венска тромбоза?

Длабока венска тромбоза (ДВТ) е згрутчување на крвта во една од длабоките вени на нозете или карлицата. Луѓето се исплашени од ДВТ поради многу добри причини. Големите згрутчувања можат да се префрлат од вените на нозете или карлицата во срцето, а потоа во белите дробови. Ова резултира со белодробна емболија (БЕ), која е многу сериозна медицинска состојба, а може да биде дури и фатална. За подолго време, дури и кога ДВТ е успешно третирана, ткивото од лузните што е формирано во длабоките вени може да доведе до проблем наречен посттромботичен синдром (ПТС). ПТС може да предизвика обезбоеност, непријатно чувство и оток на нозете, а ситуацијата може да доведе до развој на улкуси на нозете.

Дали Флебавен е додаток во исхраната или лек?

Флебавен е регистриран како лек што се издава без рецепт.

Дали ми треба рецепт за Флебавен?

Не. Флебавен е достапен во аптеките како лек што се издава без рецепт.

Колку долго трае третманот? Колку долго можам да земам Флебавен?

Како и кај сите хронични болести, за хроничната венска болест е потребен долготраен третман кој треба да трае најмалку 4-5 недели.

Што можам да направам ако заборавам да земам Флебавен?

Ако сте заборавиле да го земете лекот, земете го веднаш штом ќе се сетите. Не земајте двојна доза за да ја надоместите заборавената таблета.

Зошто треба да користам само микронизиран диосмин (Флебавен) кога има многу достапни производи од диосмин?

Повеќето производи од диосмин што се достапни на пазарот имаат слаба апсорпција и слаба биорасположивост, што значи дека треба да се земаат повисоки дози за да се добие скромна клиничка ефикасност. Микронизираниот диосмин во Флебавен има подобра биорасположивост, што ја зголемува неговата клиничка ефикасност.

Биорасположивоста на соединението е дефинирана како количина на администрираната доза што ја достигнува системската циркулација. Тоа е широко прифатен фармаколошки принцип – колку се помали честичките на перорално земеното соединение, толку е поголема стапката на растворање и апсорпцијата на тој производ.

Колку време е потребно за да се видат резултатите?

Секој може да има различно искуство со резултатите, но повеќето луѓе почнуваат да забележуваат подобрување во изгледот на нивните вени по неколку недели употреба. Првите подобрувања на состојбата може да бидат олеснување на болката во нозете и намалување на едемот. Исто така докажано е дека се подобрува и целокупниот квалитет на животот.

Може ли да го комбинирам Флебавен со други форми на третман?

Голем број на рандомизирани студии спроведени со микронизиран диосмин како додаток на конвенционалниот третман ја демонстрираат ефикасноста во лекувањето на венските улкуси. Во истражувањето, конвенционалниот третман (компресија и локален третман) покрај дневната доза на диосмин беше спореден со конвенционален третман плус плацебо или само со конвенционален третман. Резултатите покажаа јасна корист од дополнителниот третман со микронизиран диосмин во однос на конвенционалната терапија како монотерапија. Овие резултати потврдуваат дека заздравувањето на венскиот улкус се забрзува со помош на дополнителниот третман со диосмин.

Микронизираниот диосмин може да се користи во комбинација со гелови за локална употреба, кои имаат моментален ефект на ладење и ублажување на симптомите.

Дали треба да посетам лекар пред да го купам Флебавен?

Флебавен се зема перорално и се користи за да се запре прогресијата на хроничната венска болест и за да се спречат компликациите кои ги придружуваат нејзините први знаци и симптоми (т.е. болка во нозете, чувство на тежина во нозете, немирни нозе). Достапен е без рецепт во аптеките и може да се зема без консултација со лекар.

Ако имате изразени клинички знаци на хронична венска болест, особено на крајот од денот (на пр. оток на нозете, проширени вени, едем на нозете), треба да се консултирате со вашиот лекар. По консултација, вашиот лекар може да ве упати кај специјалист (флеболог, васкуларен хирург, трансфузиолог) за дополнителни испитувања.

Дали Флебавен содржи лактоза или глутен?

Таблетите Флебавен не содржат лактоза или глутен. 

Дали за време на бременоста може да се користи диосмин?

Не се спроведени истражувања кај бремени жени и доилки кои користат производи со диосмин. Според податоците од достапните студии, супстанциите во таблетите не се штетни. Препорачуваме бремените жени и доилките да се консултираат со својот лекар пред да го користат Флебавен. Не е познато дали диосминот се излачува во мајчиното млеко; Затоа неговата употреба за време на доењето не се препорачува.

Дали диосминот ја попречува апсорпцијата на контрацептивните таблети?

Не се направени студии за интеракција. Во пост-маркетиншкото искуство не се пријавени интеракции на диосмин и други лекови.

Како Флебавен се разликува од останатите производи?

Флебавен содржи чист диосмин, произведен во согласност со строгите препораки на Европската Фармакопеја.

Флебавен 1000 mg содржи повеќе диосмин во 1 таблета.

Достапен е по поприфатлива цена.