Хемороиди

Дали имате хемороиди?


Хемороиди

Хемороиди

Хемороидалната болест е едно од најраспространетите заболувања на анусот и ректумот. Симптоматската хемороидална болест се појавува кај 50% од популацијата барем еднаш во животот. Најзастапена е кај луѓето на возраст од 45 до 65 години.

Хемороидите се отечени вени лоцирани околу анусот или во долниот дел на ректумот. Тие можат да се развијат внатре во ректумот (внатрешни хемороиди) или под кожата околу анусот (надворешни хемороиди). Хемороидите почнуваат да се сметаат како абнормални или како болест, само кога овие згрутчени вени ќе почнат да се зголемуваат и да предизвикуваат проблеми.

Фактори кои може да ги влошат симптомите:

Фактори кои може да ги влошат симптомите
Фактори кои може да ги влошат симптомите

Симптоми и знаци:

Ректално крварење при дефекација

Ректално крварење при дефекација

Пролапс, оток, исцедок

Пролапс, оток, исцедок

Чувство на печење, чешање, болка околу анусот

Чувство на печење, чешање, болка околу анусот

Чувство на нецелосно извршена дефекација

Чувство на нецелосно извршена дефекација

Видови на хемороиди

Видови на хемороиди

ВНАТРЕШНИ ХЕМОРОИДИ

Се наоѓаат на внатрешната страна на аналниот мускул и го затвораат анусот.

НАДВОРЕШНИ ХЕМОРОИДИ

Се наоѓаат на надворешната страна на аналниот мускул и го затвораат анусот.

Терапевтски опции:

01. Промена на исхраната и начинот на живот

Промена на исхраната и начинот на живот

Консумирајте храна која е богата со диетални влакна и која спречува гасови и надуеност..

Пијте доволно вода за да не ви се стврдне столицата

Пијте доволно вода за да не ви се стврдне столицата.

По извршената дефекација, искапете се или истуширајте се

По извршената дефекација,  искапете се или истуширајте се.

 Не се напрегајте за време на дефекацијата

Не се напрегајте за време на дефекацијата.

Подобрете го вашиот метаболизам со редовно вежбање

Подобрете го вашиот метаболизам со редовно вежбање.


02. Третман со лекови

Флебавен

Употреба на лекови за третман на акутен хемороидален синдром

Флавоноидите се најчесто користени орални лекови за третман на хемороидалната болест.

Флебавен 500 mg

Во текот на првите 4 дена од третманот, дневната доза изнесува 6 таблети. Во текот на следните 3 дена, дневната доза изнесува 4 таблети.

Флебавен 1000 mg

Во текот на првите 4 дена од третманот, дневната доза изнесува 3 таблети. Во текот на следните 3 дена, дневната доза изнесува 2 таблети.


03. Хируршки и нехируршки третман

За напредните фази на хемороидалната болест потребен е хируршки/нехируршки третман.