ФЛЕБАВЕН

За Флебавен


Флебавен

Справување со симптомите и спречување на прогресијата на болеста

Флебавен содржи микронизиран диосмин, добро етаблиран флавоноид кој ги зајакнува и штити вашите вени одвнатре. Обезбедува ефикасно ублажување на болките во нозете, чувството на тежина во нозете и оток на нозете. Важно е диосминот да е микронизиран, затоа што микронизацијата ја зголемува апсорпцијата и ефикасноста на производот.

Флебавен®е наменет за:

  • третман на знаци и симптоми на хронична венска болест, чувство на тежина во нозете, уморни нозе, немирни нозе, ноќни грчеви, едем и трофични промени;
  • третман на симптоми поврзани со акутна хемороидална болест.

Флебавен 1000 mg ефикасно ги намалува симптомите на хроничната венска болест.

Флебавен

Различен третман за различни индикации

Хронична венска болест

1000 mg – дневната доза е 1 таблета. Третманот треба да трае најмалку 4-5 недели. 

500 mg – вообичаената дневна доза е 2 таблети земени како единечна доза или како 2 посебни дози. Третманот треба да трае најмалку 4-5 недели.

Акутен хемороидален синдром

1000 mg – во првите 4 дена од третманот, дневната доза е 3 таблети. Во текот на следните 3 дена, дневната доза е 2 таблети.

500 mg – вообичаената дневна доза во првите 4 дена од третманот е 6 таблети. Во текот на следните 3 дена, препорачаната дневна доза е 4 таблети.

80% од пациентите пријавиле чувство на блага тежина или воопшто не пријавиле чувство на тежина во нозете по употребата на Флебавен во текот на 12 недели. 

80 % од пациентите

„Секоја вечер, нозете ги чувствувам тешки, како штотуку да сум истрчала маратон.“

 Ева, 39 години, адвокат
Флебавен

85% од пациентите пријавиле значително намалување на болката во нозете по употребата на Флебавен во текот на 12 недели.

85 % од пациентите

 „Чувствувам толку силна болка, што едвај чекам да ги одморам нозете по долг ден.“

Дијана, 45 години, фризер
Флебавен

Кај 84% од пациентите било забележано благо отекување или воопшто не било забележано отекување на нозете по употребата на лекот Флебавен во текот на 12 недели.

84 % од пациентите

„На крајот на денот чувствувам дека чевлите ме стегаат затоа што нозете многу ми отекуваат.“

Вероника, 67 години, пензионер
Флебавен

Krevel B, Barbič-Žagar B, Uranič N. Efficacy and Safety of One Dose of Flebaven® (diosmin) 1000 mg per Day in Patients with Chronic Venous Disease. Med Razgl 2020; 59 (1): 107–18. 

mechanizmus účinku lieku Flebaven

Принцип на дејство

Флебавен делува врз клучните делови на циркулаторниот систем.

  • Го зголемува венскиот тонус
  • Ја намалува капиларната пропустливост – едем
  • Ја зголемува отпорноста на капиларите
  • Ја намалува вискозноста на крвта – подобра перфузија
  • Го подобрува протокот на лимфниот систем
  • Ја заштитува микроциркулацијата од воспалителни процеси – ја намалува активацијата и адхезијата на леукоцитите. Значително ги намалува симптомите на хронична венска болест како што се болки во нозете и чувство на тежина во нозете

Флебавен ги зајакнува и штити вените одвнатре. Обезбедува ефикасно ублажување на болките во нозете, чувството на тежина во нозете и оток на нозете. Важно е диосминот да е микронизиран, затоа што микронизацијата ја зголемува апсорпцијата и ефикасноста на производот.

Употреба

Хронична венска болест

болки во нозете, чувство на тежина во нозете, уморни нозе, немирни нозе, ноќни грчеви, едем и трофични промени

Флебавен 500 mg

2 таблети земени како единечна доза еднаш дневно
2 таблети дневно земени во 2 посебни дози
(најмалку 4-5 недели)

Флебавен 1000 mg

1 таблета дневно
(најмалку 4-5 недели)

Акутен хемороидален синдром

Флебавен 500 mg

првите 4 дена, 6 таблети дневно, следните 3 дена, 4 таблети дневно

Флебавен 1000 mg

првите 4 дена, 3 таблети дневно, следните 3 дена, 2 таблети дневно