СОВЕТИ

10 правила за здрави нозе


  1. Немојте да стоите или да седите долго без прекини.
  2. Не прекрстувајте ги нозете додека седите.
  3. Подигнете ги нозете кога седите или лежите, држејќи ги подигнати над срцето.
  4. Практикувајте редовна физичка активност (вежбање), што ќе ги зајакне мускулите на нозете.
  5. Намалете ја прекумерната телесна тежина за да го подобрите протокот на крв.
  6. Не носете тесна облека, особено онаа што ве стега околу половината, препоните или бутовите.
  7. Избегнувајте изложување на високи температури и топлина (т.е. топли бањи, сауни и сончање).
  8. Престанете да пушите.
  9. Носете удобни чевли и избегнувајте да носите високи потпетици.
  10. Носете еластични чорапи или еластични завои.