СОВЕТИ

Вежби за нозете


Вежба 1

Вежба 1

Држете ги нозете споени, подигнете се на прстите и потоа полека спуштајте ги петите наназад на подот.Повторете ја вежбата 20 пати.

Вежба 2

Вежба 2

Застанете со прстите на дебела книга и држејќи ги нозете споени, подигнете се на прстите. Полека спуштете ги петите наназад на подот. Повторете ја вежбата 20 пати.

Вежба 3

Вежба 3

Застанете на прстите и направете неколку чекори на прстите. Повторете ја вежбата по краток одмор.

Вежба 4

Вежба 4

Направете неколку чекори со петиците. Уште еднаш, повторете ја вежбата по краток одмор.

Вежба 5

Вежба 5

Застанете исправено со стапалата оддалечени приближно колку ширината на вашите колкови. Наизменично подигнете ја едната пета од земјата, држете ја накратко таму и потоа вратете ја ногата на подот. Повторете ја вежбата 10 пати со секоја нога.

Вежба 6

Вежба 6

Чекорете наоколу како штрк, секој пат кревајќи ги колената под агол од приближно 90°. Уште поефикасно е ако ја подигнете и петата на ногата на која балансирате, односно ако одите на прсти. Направете неколку чекори, потоа одморете се и повторете ја вежбата.

Вежба 7

Вежба 7

Додека лежите на грб, ставете ги рацете во близина на долниот дел на грбот за поддршка. Подигнете ги двете нозе во воздух и движете ги наизменично како да сечете со ножици. Направете ја истата вежба 10-15 пати за двете нозе.

Вежба 8

Вежба 8

Додека лежите на грб, ставете ги рацете во близина на долниот дел на грбот за поддршка. Движете ги нозете во воздух како да возите велосипед со кратки кружни движења во период од 30 секунди. Повторете ја оваа вежба толку често колку што ви е удобно.

Вежба 9

Вежба 9

Додека лежите на грб, ставете ги рацете во близина на долниот дел на грбот за поддршка. Со благо свиткано колено, подигнете ја и спуштете ја ногата. Повторете ја вежбата 10 пати со секоја нога.