СОВЕТИ

Исхрана за здрави вени


Исхрана за здрави вени

Евген Бенедик е специјалист за наука за храна и нутриционизам со докторат по Нутриционистички науки. Неговата работа се фокусира на нутриционистичките аспекти за спречување на хронични венски болести. Вработен е како специјалист по исхрана во Медицинскиот универзитетски центар Љубљана, на Катедрата за гастроентерологија, хепатологија и нутриционизам на Одделението за педијатрија. Тој е и доцент на Катедрата за наука и технологија за храна на Биотехничкиот факултет во Љубљана.

Во една неодамнешна објава, разговаравме за изборот на вистинската храна која ќе влијае на развојот на хроничната венска болест. Во денешната објава ќе зборуваме за лошите навики и однесувања поврзани со храната. 

Важно е да се воведат здрави навики во исхраната и здрава храна што е можно порано во животот. Тоа е причината поради која им даваме здрава храна на нашите бебиња и се трудиме позитивно да влијаеме на нивните навики во исхраната. Ова е најдобрата превенција или „подарок“ што родителот може да му ја даде на своето дете, бидејќи здравата и урамнотежена исхрана може да спречи појава на многу незаразни хронични болести подоцна во животот, дури и кога ќе пораснат и самите ќе станат возрасни.

Лошите навики во исхраната имаат негативно влијание врз појавата и напредокот на хроничните венски болести

  1. Лоши навики во исхраната: Премногу слатки и пијалоци со додаден шеќер или засладувачи, овошни нектари и 100% природни овошни сокови, бел леб и колачи, заситени масти, соли, преработена храна и преработени месни производи, пржена храна и т.н. брза храна – сето ова е храна која може да се класифицира како храна со празни калории кои имаат ниска хранлива вредност
  2. Неправилно подготвување на храната: Пржената и печената храна не е здрава и избалансирана.
  3. Несоодветен внес на одредени хранливи материи: Не јадеме доволно зеленчук, овошје и интегрална скробна храна (интегрални тестенини, темен и/или интегрален леб, кафеав ориз или суров ориз). Сите овие намирници се богати со хранливи материи.

Предности на јадењето на храна со диететски влакна

На нашиот организам му се потребни диететски влакна, како растворливи така и нерастворливи, бидејќи тие имаат исклучително важна улога во борбата против развојот на хроничната венска болест. Тие исто така се индиректно поврзани со здравјето на нашиот кардиоваскуларен систем, помагаат во рамнотежата на цревната перисталтика и фекалната екскреција.

Доколку столицата ви е нормална и мека, тоа е добра вест, додека запекот и надуеноста, од друга страна, имаат негативен придонес во прогресијата на хроничната венска болест.

Придобивките од променетата исхрана ќе станат очигледни по одреден временски период

Кога воведуваме одредени промени, како исхраната во нашите прехранбени навики, ние сме желни да ги видиме нивните позитивни ефекти и замислуваме дека ќе бидат видливи само по неколку дена. Но, исхраната ја нема моќта на некоја магична таблета. И не смееме да се откажеме прерано.

Кај хроничната венска болест, ефектите од здравите навики во исхраната треба да станат очигледни по еден или два месеци. Храната богата со хранливи материи и здравите прехранбени навики благотворно ќе влијаат на благосостојбата на нашиот кардиоваскуларен систем, а долгорочно ќе го забават развојот на болеста и ќе ги ублажат нејзините симптоми.

Кај хроничната венска болест, раното откривање и лекување се од најголема важност.

Веноактивните лекови се препорачуваат во третман на ХВБ. Флебавен е производ што се издава без рецепт и е ефикасен веноактивен лек од природно потекло. Содржи микронизиран диосмин, којшто ги зајакнува и штити вените одвнатре, го подобрува венскиот тонус и ја подобрува микроциркулацијата во вените. Флебавен ја ублажува болката во нозете, го намалува чувството на тежина во нозете и оток на нозете.

Овој лек е достапен во форма на филм-обложени таблети од 500 mg и 1000 mg. Со само една таблета дневно, Флебавен од 1000 mg овозможува поедноставна употреба и полесно придржување на пациентот кон третманот, по поприфатлива цена.